Het verschil tussen de cannabis- en hennepplant

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen cannabis en hennep?

Waarschijnlijk heeft u vast al wel gehoord over cannabis en hennep, maar misschien weet u nu niet zo goed wat hiertussen nu eigenlijk het verschil is. Misschien denkt u wel dat het allebei verboden is, dat het beiden drugs zijn, dat het slecht is… Maar misschien weet u eigenlijk ook niet goed waarover u nu aan het praten bent. Voor u is dit misschien allemaal hetzelfde, omdat u dit ook vaak samen in de media hoort, maar toch zijn er verschillen. Hennep en wiet stammen beiden af van dezelfde plant: de cannabis sativa L.

Het grote verschil tussen cannabis en hennep zit hem vooral in het gebruik hiervan. Bij hennep gaat het normaal gesproken over de lange planten die vooral voor hun lange en sterke vezels worden gekweekt. Deze vezels worden gebruikt voor onder andere textiel, papier, verzorgingsproducten enzovoort. De term cannabis (ook wel wiet genoemd) wijst dan eerder om de medicinale psychoactieve bloemen van de vrouwelijke cannabisplanten.

Bij hennep bestaat dit uit maximaal 1,5 procent THC, een van de psychoactieve stoffen. Bij cannabis normaal gesproken uit 5 tot zelfs 28 procent THC bestaat. Een heel groot verschil dus tussen beiden. Bovendien hoeft hennep geen chemische middelen of pesticiden nodig. Hierdoor kan de grond waarop dit gewas groeit schoon en vruchtbaar worden voor toekomstige gewassen. Het is dus een zeer milieuvriendelijk gewas.

Waarom zou u cannabis of hennep gebruiken?

Er wordt vaak verwezen naar cannabis en de werking hierbij bij chronische pijn en epilepsie, zelfs bij kanker wordt dit soms gedaan, zodat deze mensen enerzijds minder pijn zouden hebben, maar ook zodat zij terug positiever in het leven zouden staan. Helaas bestaat er geen wetenschappelijke evidentie voor dit gebruik. U dit gebruik promoten zou dus ook zeer onethisch zijn. Bovendien is dit in strijd met de Europese wetgeving. Wel is het zo dat u vast al wat verhalen hebt gehoord van mensen die baat hebben gehad bij het gebruik van cannabis of hennep. Op het internet vindt u tal van zulke verhalen waarin mensen hun ervaringen delen en waarin ze vertellen hoeveel baat ze gehad hebben bij het gebruik van cannabis bij klachten zoals chronische pijn, epilepsieaanvallen…

Kortom, als u interesse hebt in de cannabisplant en de hennepplant, bekijk dan zeker en vast eens wat verdere informatie over de planten die op het internet te vinden zijn. Hier kan u dan ook kiezen om een of meerdere foto(‘s) te bekijken van deze planten. Bekijk dan zeker ook eens de verhalen die u terugvindt op internet rond de werking van deze stoffen. Soms kan u zeer veel hebben aan de ervaringsverhalen van iemand die spreekt met kennis van zaken, omdat hij of zij dit echt al heeft gebruikt.